dijous, 26 de març del 2015

Definim-lo: Hipertímia (Eufòria)



Hipertímia prové del grec hyper que significa per sobre, més enllà i de la paraula thymos que significa ment.

Trastorn de l'ànim caracteritzat per un excés en l'activitat acompanyada habitualment de certa eufòria. Afectivitat excessiva. Hiperfrènia, exaltació.

La persona se sent alegre, optimista, satisfeta de si mateixa i de l'entorn. Aquest sentiment no va unit, normalment, a situacions reals que ho justifiquin, però encara en casos justificats hi ha una desproporció clarament anormal entre la situació i la intensitat del sentiment.

Cristòfor Colom i Bill Clinton serien alguns dels pacients cèlebres que van patir o pateixen aquesta patologia.



Eufòria, paraula derivada del grec: εὖ, "bé", i φέρειν "portar", és un terme mèdic reconegut com un estat mental i emocional definit per sentir-se profundament que s'està bé (Well-being). Tècnicament l'eufòria és una afectació psicològica però aquest terme sovint s'usa de forma col·loquial per definir un estat de felicitat i emoció intensa transcendent.

L'eufòria es considera generalment un estat físic i psicològic exagerat de vegades induït per l'ús de drogues psicoactives i que no s'aconsegueix típicament durant el curs de l'experiència normal humana. Tanmateix breus estats d'eufòria poden venir, per exemple, de l'orgasme, amor i triomfs en l'esport. També està citada en certs rituals religiosos i de meditació. L'eufòria també pot ser el resultat de trastorns psicològics que inclouen el trastorn bipolar, ciclotímia, danys al cap i hipertiroidisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada